Mașinile cu volan pe dreapta interzise în România

Mașinile cu volan pe dreapta interzise în România

Ministerul Transporturilor are în vedere interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta.  În acest sens are loc o dezbatere publică  pe un proiect de lege care face referire la aceste autovehicule, fapt datorat Marii Britanii care în 2019 dorește să părăsească UE.

Conform statisticilor pe drumurile publice din țara noastră circula aproximativ 20.000 de mașini înmatriculate cu volan pe dreapta. Directorul RAR trage un semnal de alarmă deoarece numărul de accidente în care sunt implicate mașinile cu volan pe dreapta a crescut.

Cea mai mare problema apare la efectuarea manevrei de depasire. Nu are vizibilitatea suficienta. Foarte multe masini cu volanul pe partea dreapta sunt implicate in accidente si sunt de regula vinovate,” explica la un moment dat George Dinca, directorul general al Registrului Auto Roman.

În concluzie, dacă proiectul de lege va fi abrobat mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România.

Mai jos vă prezentam articolul care se dorește a fi introdus în Regulamentul privind omologarea autovehiculelor.

„Sistemul de direcție. Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în  raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală) precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Cât despre mașinile care sunt deja înmatriculate vor avea nevoie de reomologare, pe care nu o vor primi până când volanul nu este mutat pe partea stângă la un servive omologat.

Foto: www.alba24.ro

 

 

 

 

Categorie: